Stanowisko Zarządu Regionu ws wypowiedzi polityków PO o wspólnych działaniach opozycji, mających na celu niedopuszczenie do przejęcia władzy w Warszawie przez PiS

ZARZĄD REGIONU WARSZAWSKIEGO NOWOCZESNEJ

z dnia 16 września 2016 roku

w sprawie wypowiedzi polityków Platformy Obywatelskiej
o wspólnych działaniach opozycji, mających na celu niedopuszczenie
do przejęcia władzy w Warszawie przez Prawo i Sprawiedliwość

Zarząd Regionu Warszawskiego ze zdziwieniem przyjął wypowiedzi polityków Platformy Obywatelskiej, wygłoszone na tajnej naradzie w dniu 14 września br., dotyczącej sytuacji politycznej w Warszawie. Z relacji tygodnika „Newsweek” wynika, że podczas tej narady padły słowa „PO będzie bronić Warszawy przed bolszewikami. I nie chodzi tylko o PiS, ale także o ruchy miejskie, Nowoczesną i parę innych podmiotów, które chcą głowy Hanny Gronkiewicz-Waltz, chcą rozbicia Platformy”.

Gdyby Platforma Obywatelska potrafiła słuchać tych, których nazywa dziś „bolszewikami” – ruchów miejskich, obywatelskich i Nowoczesnej – groźba przejęcia przez PiS władzy w Warszawie byłaby dużo mniejsza. Zachęcamy PO, żeby wreszcie zaczęła wyciągać wnioski z własnych błędów i przegranych, a nie nieustannie obwiniała o nie wszystkich wokół.

Wypowiedź ta świadczy o negatywnym nastawieniu PO do współpracy z siłami opozycji przeciwko Prawu i Sprawiedliwości w Warszawie. Karygodne błędy zarządcze i polityczne PO w Warszawie doprowadziły do politycznego przesilenia. Złożyliśmy tydzień temu Platformie konkretną propozycję polityczną:  przyjęcie przez Radę Miasta (gdzie PO ma większość) uchwały w sprawie referendum dotyczącego odwołania prezydenta miasta. Tak, by mieszkańcy mogli zdecydować o tym, czy Prezydent Hanna Gronkiewicz–Waltz ma nadal mandat do zarządzania Warszawą. Jeśli takiego mandatu nie uzyska i odbędą się przedterminowe wybory, zaproponowaliśmy rywalizację w pierwszej I turze wyborów i wzajemne poparcie zwycięskiego kandydata w II turze. Jeśli będzie to kandydat PO, Nowoczesna go poprze. Jeśli Nowoczesnej – oczekujemy od PO poparcia naszego kandydata.

Nasza propozycja rozwiązania sytuacji w Warszawie nie doczekała się żadnego odzewu. Zamiast rzeczowej dyskusji otrzymaliśmy epitety. Koleżanki i koledzy z PO – wzywamy was do opamiętania. Nie podawajcie naszym przeciwnikom politycznym władzy w Warszawie na tacy poprzez koniunkturalizm, fałszywe kalkulacje, spory i brak zdecydowania. Wzywamy Was do współpracy całej demokratycznej opozycji dla dobra miasta i jego mieszkańców.

Warszawa jest tego warta!

Za Zarząd

(-) Sławomir Potapowicz