Stanowisko Zarządu Regionu ws walki z atakami o podłożu ksenofobicznym, rasistowskim i nacjonalistycznym

ZARZĄDU REGIONU WARSZAWSKIEGO NOWOCZESNEJ

z dnia 20 września 2016 r.

w sprawie walki z atakami o podłożu ksenofobicznym, rasistowskim i nacjonalistycznym

Polską, ale także europejską, opinię poruszyły ostatnio doniesienia z Warszawy, w której dochodzi do brutalnych ataków o podłożu ksenofobicznym i nacjonalistycznym. Nowoczesna nie godzi się na pobłażanie podobnym incydentom i zapowiada monitorowanie działań władz Warszawy w celu przeciwdziałania podobnym sytuacjom w przyszłości.

Niestety, pobicie profesora UW nie jest przypadkiem odosobnionym. Warszawska Nowoczesna już 8 marca 2016 roku, po fali aktów przemocy, apelowała do władz samorządowych i rządowych o podjęcie wszelkich możliwych kroków w celu zahamowania fali nienawiści wobec mniejszości narodowych, etnicznych, religijnych, seksualnych i innych oraz zapewnienie bezpieczeństwa organizacjom pozarządowym.

Dziś znów domagamy się informacji o tym jakie do tej pory zostały podjęte działania, aby zapewnić  bezpieczeństwo mieszkańcom Warszawy oraz osobom odwiedzającym nasze miasto. W szczególności pytamy o działania podjęte w środkach komunikacji miejskiej, bo to właśnie w nich doszło do ostatnich skandalicznych wydarzeń.

Pobłażanie skrajnie nacjonalistycznym grupom i jednostkom może prowadzić jedynie do brutalizacji ich działania i wzrostu skali przestępstw z nienawiści. Tym samym Warszawa, podobnie jak inne polskie miasta i miasteczka, zderzą się niedługo z problemami dużo silniejszymi niż dzisiaj.

Dlatego Warszawska Nowoczesna domaga się od władz Warszawy podjęcia stanowczych kroków mających na celu niedopuszczenia do kolejnych ataków – zarówno doraźnych, jak zwiększenie liczby patroli służby ochrony metra, straży miejskiej, policji , ale przede wszystkim długofalowych – programów informacyjnych, edukacyjnych i akcji społecznych.

Nowoczesna Warszawa to Warszawa otwarta i przyjazna wszystkim mieszkańcom i gościom!

Za Zarząd Regionu

Sławomir Potapowicz Sekretarz Regionu