Stanowisko ws. aktów agresji w Radomiu i w Warszawie

STANOWISKO ZARZĄDU REGIONU WARSZAWSKIEGO NOWOCZESNEJ

z dnia 27 czerwca 2017 r.

W SPRAWIE AKTÓW AGRESJI W RADOMIU I W WARSZAWIE

Zarząd Nowoczesnej Regionu Warszawa obserwuje z dużym niepokojem narastającą falę przemocy werbalnej i fizycznej grup neofaszystowskich skierowanej przeciwko pokojowym manifestacjom oraz zwykłym obywatelom.

Wydarzenia, które miały miejsce w Radomiu w mijający weekend oraz atak na spacerującą po ulicach Warszawy młodzież dowodzą, że działalność zorganizowanych bojówek o charakterze nacjonalistyczno-faszystowskim staje się poważnym problemem, którego nie wolno lekceważyć. Nie ma naszej zgody ani przyzwolenia na akceptacją dla podobnych aktów chuligaństwa.

Żądamy zdecydowanej reakcji ze strony ministra spraw wewnętrznych Mariusza Błaszczaka oraz apelujemy do posłanek i posłów na Sejm RP o monitorowanie działań podejmowanych przez rząd w celu eliminacji podobnych zachowań. Jakakolwiek forma lekceważenia wydarzeń, które miały miejsce w Radomiu i Warszawie może być przyczynkiem do jeszcze większej eskalacji agresji.