Stanowisko w sprawie nadania skwerowi przy ulicy Ogrodowej imienia prof. Władysława Bartoszewskiego

ZARZĄDU REGIONU WARSZAWSKIEGO NOWOCZESNEJ RYSZARDA PETRU

z dnia 2 czerwca 2016 roku

Zarząd Regionu Warszawskiego Nowoczesnej popiera inicjatywę nadania skwerowi przy ulicy Ogrodowej 5 na Woli imienia prof. Władysława Bartoszewskiego.

Życie i działalność prof. Władysława Bartoszewskiego były wzorem nowoczesnego patriotyzmu, zaangażowania obywatelskiego, odwagi oraz poszanowania uniwersalnych, humanistycznych i chrześcijańskich wartości. Jego spuścizna inspiruje do działania w obronie jedności, godności i szacunku dla drugiego człowieka. To wartości cenne dla każdego pokolenia, dla każdego narodu i dla każdego obywatela.

Skwer przy ulicy Ogrodowej szczególnie zasługuje na upamiętnienie imieniem prof. Władysława Bartoszewskiego. Leży bowiem niedaleko miejsca gdzie przed II wojną światową ulica Biała łączyła Sądy z ulicą Chłodną. W czasie wojny budynek sądów, Chłodna, a także Biała były wyłączone z Getta. Żydzi wchodzący do Sądów od strony leżącej w Getcie ulicy Leszno, mogli tam dostać ubrania i fałszywe papiery, a potem wyjść przez ulicę Białą na wolność. Pomagała im w tym Organizacja Żegota, w prezydium której zasiadał Władysław Bartoszewski.

Idąc wąskim przesmykiem pomiędzy murami z obu stron ulicy Białej uciekinierzy i ich przewodnicy zmierzali ku wolności. Nadanie skwerowi przy ul. Ogrodowej 5 imienia prof. Władysława Bartoszewskiego, wybitnego Polaka i wybitnego katolika,  będzie zarazem uhonorowaniem jego osoby i zasług, jak i symbolicznym upamiętnieniem historii tej części Warszawy oraz bohaterstwa tych Polaków, którzy poświęcali w czasie okupacji swoje życie ratując Żydów przed Zagładą.