Budżet Warszawy 2017: stanowisko Nowoczesnej

Przygotowany poprawnie, lecz budzi zastrzeżenia – w ten sposób Nowoczesna recenzuje przyszłoroczny budżet Warszawy. Lokalni działacze partii Ryszarda Petru z uznaniem odnoszą się do skrupulatności urzędników. Jednocześnie zwracają uwagę na niedociągnięcia: niski wskaźnik wykonalności inwestycji miejskich, zbyt optymistyczne założenia makroekonomiczne oraz obniżenie wydatków na ochronę zdrowia.

„Program inwestycji miejskich realizowany jest w znacznie mniejszym zakresie, niż na to pozwalają możliwości miasta, a w niektórych obszarach nie jest realizowany wcale” – czytamy w stanowisku warszawskiego zarządu Nowoczesnej. Autorzy dokumentu podkreślają, że władze miasta w ostatnich latach ani razu nie zrealizowały planowanych wydatków na inwestycje. W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy mijającego roku wydano tylko 20 procent przeznaczonych na ten cel pieniędzy.

Kolejne zastrzeżenie Nowoczesnej dotyczy prognozowanych dochodów miasta. Zostały one oparte „na nierealistycznie optymistycznych założeniach makroekonomicznych”. Władze miasta zakładają, że wzrost PKB w przyszłym roku wyniesie 3,6 procent. Sygnały płynące z gospodarki, potwierdzane bieżącymi raportami GUS-u, każą przypuszczać, że wskaźnik ten będzie znacznie niższy.

Nowoczesna zwraca uwagę również na planowany spadek wydatków w zakresie ochrony zdrowia. W stosunku do roku 2016 wyniesie on 4,4 procent. „Zagraża to realizacji potrzeb zdrowotnych mieszkańców, a są one bodaj najważniejszą kwestią wpływającą na jakość życia” – ocenia zarząd Nowoczesnej w Warszawie.